NOVITSKE  ARCHITECTS
location
Eliot, Maine 
time
2004 - 2005 
size 3,400 feet2
Maine Vacation House 

The new vacation house was designed as a series of triangular roof volumes arranged in alternating directions. Its contemporary design borrows elements from regional New England architecture such as narrow clapboard siding with white trim, steeply-pitched roofs, stone walls, and rooftop widow's walk. With no formal front door, entry is gained from the street along a path traveling under second floor decks. This promotes a playful interaction with the house before terminating at an informal stone terrace with patio entry doors.

Natural woods and local stone enhance the fireplace, floors, ceilings, and outdoor terrace. The high ceiling living room and fireplace identify the central family gathering place with other interior spaces arrayed around it. Alternately, each bedroom opens to its own deck, affording privacy to enjoy the outdoors.
Designed with Andy Pressman, FAIA.